ПАРОДОНТОЛОГИЯ

ПАРОДОНТОЛОГИЯЗъбният камък представлява минерализирана (втвърдена) зъбна плака. Когато не е почистван периодично, води до увреждане както на венците (гингивит последващ пародонтит), така и на твърдите зъбни тъкани (кариес). По-лекото заболяване е гингивитът. Гингивитът представлява обратим плакиндуциран възпалителен процес. Лечението му включва почистване на Зъбен камък (под и надвенечен с ултразвуков апарат), полиране на зъбите, както и лична орална хигиена. Когато не е лекуван навреме, гингивитът преминава в пародонтит. Пародонтитът се характеризира с образуване на пародонтални джобове(в резултат на загуба на клинично прикрепване) и последваща костна резорбция. С времето костната резорбция се увеличава и при липса на адекватно лечение, се появява зъбна подвижност и след време загуба на зъб. Лечението на пародонтита включва почистване на Зъбен камък (под и надвенечен с ултразвуков апарат), полиране на зъбите и дълбоко почистване (debridement). След извършването на дълбокото почистване се изчаква минимум 1.5 месеца за оценка за резултатите от лечението. (Така наречената преоценка).

Преди започване на дълбоко почистване се снема пародонтален статус. На всеки зъб се снемат индекси и определен вид измервания, които визуализират степента на заболяването. 1.5 месеца, след проведеното пародонтално лечение се снема нов пародонтален статус, като се отчитат постигнатите резултати. Двете карти се сравняват и нагледно се вижда резултатът.

След приключено пародонтално лечение, пациентът влиза в поддържаща фаза. В резултат от оценката на пародонталния риск, прегледите се фиксират на всеки 3/6 месеца.

С профилактиката на пародонталните заболявания се профилактират и системни заболявания като: атеросклероза (засягане на коронарните артерии на сърцето), болест на Алцхаймер, ревматоиден артрит и др., което е научно изследвано и доказано.

ПАРОДОНТОЛОГИЯЗА КОНТАКТИ

Работно време:

Понеделник до Петък: 9:00 - 19:00

Обедна почивка: 13:00 - 14:00

Събота и Неделя: почивни дни

Адрес:

Жп Гара Товарна, ул. Тулча 13, 7004 Русе

- на свободен прием;
- на прием по договор със Здравна каса (НЗОК);

Телефони:

0888 610 300 / 0878 610 300